De ce torc pisicile?


Torsul e sunetul pe care pisicile il produc de fiecare data cand le alintam. Cu toate ca ne place sa le auzim torcand, nu stim exact toate motivele pentru care animalutele noastre produc acest sunet. Din experienta, stim ca pisicile noastre torc atunci cand sunt fericite, insa si cand sunt bolnave sau speriate. Care este pana la urma motivul din spatele acestui sunet linistitor? Iata niste posibile raspunsuri:
Orice iubitor de pisici poate confirma ca pisicile torc atunci cand sunt alintate sau hranite de stapan. Descifrand aceasta actiune, in comparatie cu comportamentul uman, torsul pisicii ne ajuta sa concludem ca acesta este felul lor de a ne spune ca sunt fericite. Pisicile mai torc si cand intalnesc alte pisici cu care nu sunt in conflict, acest lucru determinandu-i pe unii sa presupuna ca torsul e o modalitate de comunicare intre pisici. Cu toate acestea, pisicile nu torc doar in situatii fericite: pisicile ranite, bolnave sau speriate torc si ele cand se afla in suferinta. Deasemenea, pisicile mai torc si cand se apropie de moarte. Aceste lucruri au determinat mai multe studii.
Efectul de vindecare
Cercetatorii si-au indreptat directia studiilor investigand daca torsul are efecte calmante. Cateva dintre descoperiri ofera o credibilitate destul de mare acestei teorii. Oameniide stiinta au aratat ca frecventa torsului unei pisici este situata intre 25 si 150 hz – aceasta este aceeasi frecventa la care alte experimente au indicat o imbunatatire a densitatii oaselor si o promovare a vindecarii. Multi cred ca e vorba de efectul de vindecare de care pisicile sunt constiente si care le face sa toarca atunci cand sunt ranite. Torsul le mai ajuta sa conserve energia in timpul odihnei. Unele persoane chiar iau in calcul posibilitatea ca pisicile torc pentru a-si intari oasele si muschii.
O alta teorie dezvoltata in jurul torsului sugereaza ca acesta ar fi provocat de eliberarea de endorfine in creierul pisicii. Aceasta substanta este eliberata atat cand vine vorba de placere cat si cand vine vorba de durere. Acest fapt ar putea sa explice de ce pisicile torc atat cat sunt fericite cat si cand sunt ranite. Teoria este confirmata dupa ce studiile lui Pederson au conclus ca torsul e initiat in creier, iar despre endorfine se stie ca activeaza sisteme de actiuni in creier.
Comunicarea puilor de pisica
Se presupune ca torsul a fost dezvoltat ca un mecanism prin care puii de pisica ii spun mamei ca sunt bine. Puii torc cel mai mult in timpul alaptarii. Un pui de pisica nu poate sa suga si sa miaune in acelasi timp, insa poate toarce si suge in acelasi timp. Mama le raspunde puilor,torcand si ea la randul ei.
Cum torc pisicile?
Acum ca am vorbit de posibilele motive care declanseaza torsul, e timpul sa si explicam acest proces. Noi oamenii, in timp ce vorbim, nu respiram, insa ce e uimitor la torsul pisicilor e ca animalul poate produce acest sunet atat cand expira cat si cand inspira. Mai demult se credea ca torsul este sunetul provocat de sangele care circula prin vena cava inferioara. Cu toate acestea, studiile recente au demonstrat ca muschii laringian provoaca acest sunet. Acesti muschi ajuta la vibrarea corzilor vocale, rezultand acest sunet minunat: torsul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...