Ce tip de pisica sa iti iei?


Te gândesti serios sa îti iei prima ta pisica? O pisica pe care ti-o doresti de o viata? Splendid! Multi dintre noi au o prejudecata vis-a-vis de ce tip de rasa ne-am dori. Multe dintre noi doresc o pisica adult în locul unui pisoi pufos, atele vor sa fie de rasa cu pedigree, altele vor mai multe pisici… Dar înainte dea lua aceasta însemnata decizie ce îti va schimba într-o mica masura viata, gândeste-te mai bine! La fel ca si în viata, sunt multi factori ce implica alegerea unei pisici, unii la care nici macar nu te-ai gândit pâna acum. Iata câteva idei ce te vor ghida în alegerea ta:
Mascul versus Femela
• Nu sunt diferente majore între comportamentul motanilor si cel al pisicutelor.
• Motanii (cei ce nu sunt castrati) se vor lupta asupra teritoriului afara, iar în interiorul casei si-l vor marca “la liber”, unde vor dori ei: pe pereti, covoare, perdele, etc.
• Dar si femelele îsi marcheaza teritoriul din când în când. Mai rau, te vor supune unei torturi ce consta în suportatul miorlaiturilor si a “gudurelii” corpului prin vibratii ciudate.
• Pe de alta parte, pisicile castrate îsi vor dezvolta personalitatea. De obicei motanii castrati sunt extrem de iubitori si devotati. În fine, ideea e ca nu difera foarte mult daca va fi femela sau mascul. Ideal ar fi sa îti alegi pisicul dupa personalitatea pe care o abordeaza.
Pisica cu pedigree versus Pisica “Metisa”
• Cu siguranta ai fost pâna acum într-un petshop sau la o expozitie felina, si bineînteles ca te-ai îndragostit de o anumita rasa. Factorul important este acela al rasei PURE, numai daca crescatorul în cauza are multe notiuni de genetica si practica de ani buni cresterea acelei rase. Un astfel de crescator poate fi contactat cel mai usor la o expozitie de feline. Pretul este pe masura, variind de la câteva sute de euro, pâna la oridinul miilor. Depinde în variantia pretului si tipul de animal pe care ti-l alegi: pet, expo, breed.
• Atentie însa la unele rase care pot mosteni pe cale genetica deficiente sau boli severe(în cazul persanelor— P.K.D. sau în cazul Manx– probleme spinale). Crescatorii cu reputatie îsi vor testa pisicile în ceea ce priveste bolile specifice rasei în cauza, dorind sa demonstreze acuratetea liniei ce o pune la dipozitie.
• “Metisa” este acea pisica a carei parinti nu sunt cunoscuti sau a carei parinti cu pedigree provin din rase diferite(caz nepermis si de evitat) sau la rândul lor sunt metisi. Locul cel mai bun de adoptat pisoi este un adapost pentru animale, deoarece acela este cu adevarat un orfan. Pentru ca originea unor astfel de pisici este incert, este de preferabil ca pisoiul sa fie testat asupra anumitor boli si sa fie vaccinat înainte de a ajunge acasa.
Pisica adulta versus Pisoiul 
• Pisica adulta este deja învatata la tavita cu nisip. S-ar putea ca pisoiul pe care îl iei orfan sa nu fi învatat asta de la mama lui.
• Pisoii sunt mai usor de învatat lucruri noi. Sunt mai activi si mai jucausi. Daca nu ai vrea un pisoi nebun care sa alerge mâncând pamântul, atunci poti opta pentru o pisica-senior care va fi mai domolita si mai calma.
• Pisicile adulte ar putea fi deja vaccinate si castrate, asa ca nu vei mai avea atâta bataie de cap si numeroase vizite la veterinar, asadar costuri mai reduse. De asemenea, pisicile adulte sufera mai bine tranzitia în noua casa decât un pui de pisica ce îsi cauta din priviri mama. Pisicile adulte îsi gasesc cel mai greu casa, pentru ca oamenii tind sa adopte pisoii.
• O ultima considerare ar fi vârsta ta. Daca ai mai mult de 45 de ani, pisica ideala ar fi una pe masura vârstei tale, adica senior.
• Ai putea sa adopti o pisica ce are un handicap major (o amputatie, un ochi lipsa) ce este de multe ori “neadoptabila”. Totusi aceste pisici sunt unele dintre cele mai dragastoase, minunati companioni pentru stapânul lor ce le-a salvat de la moarte.
• Daca ai copii maricei, o pisica ce are un an sau doi este numai buna ca sa creasca o data cu ei!
Una sau mai multe?
• Chiar daca nu te-ai gândit înca la idea asta, afla ca nu este un caz neobisnuit. De obicei oamenii ce adopta de la adapost au acasa mai multe pisici.
• Daca lucrezi mai mult si stii ca s-ar plictisi un timp sau doi acasa, va avea un prieten cu care se va juca în voie.
• Se vor lua la întrecere cine sa îti arate cât de mult de iubeste.
• Mai multi pisoi sunt echivalentul a mai multa joaca. Ai putea pur si simplu sa stai si sa îi privesti!
“Adapostul pentru animale nu e acasa! Ia-ma acasa!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...