De ce dorm pisicile atat de mult?


V-ati gandit vreodata ca ar fi interesant sa fim ca pisicile, pentru ca am avea timp non stop sa ne relaxam si mai ales sa dormim?O felina care are 8 ani a avut ochii deschisi doar timp de 3 ani din varsta pe care o are. Si aici vine intrebarea: de ce dormitul este un comportament atat de normal in cazul pisicilor?
Pisicile au doua feluri de somn. Ambele sunt necesare pentru a avea o pisica sanatoasa si fericita: unul este atipitul – din care animalutul se poate trezi foarte usor. Acest tip de somn permite felinelor din salbaticie sa reactioneze repede in cazul unei situatii periculoase. Uneori ochii pisicilor pot fi intredeschisi in timpul acestui tip de somn.
La cealalta parte a baricadei este somnul adanc, asemanator cu cel al oamenilor. In aceasta perioada pisicile pot visa si reactioneaza in somn fie mieunand, fie miscandu-si labutele. Pe durata acestui somn, corpul felinelor isi recapata energia si functionarea sistemului imunitar este intarita. Acest tip de somn tine doar cateva ore pe zi.
Felinele prefera sa doarma in locuri aflate la inaltime, pentru ca, in asa fel pot vedea tot ce se intampla in jurul lor cand mai deschid ochi. Cand temperaturile scad, acestea prefera sa se intinda pe portiuni in care patrunde soarele sau in locuri moi si calduroase, cum ar fi patul. S-ar putea sa observati ca pisica dumneavoastra isi tine labuta pe fata, pentru a reduce pierderea de caldura.
Principalul motiv pentru care pisicile dorm atat de mult este faptul ca, in salbaticie acestea trebuiau sa fie odihnite pentru a fi capabile sa vaneze. O felina trebuia sa isi conserve energia pentru a-si putea procura hrana. In zilele noastre insa, pisicile nu mai sunt nevoite sa depuna efort pentru mancare, astfel ca multe ajung sa fie obeze.
Puii de pisica dorm si mai mult decat pisicile adulte. Natura i-a creat asa, pentru a avea mai putin timp la dispozitie sa mearga departe de culcusul lor, evitand astfel situatii periculoase. Deasemenea, in acest fel scot mai putine sunete si nu atrag atentia eventualilor pradatori. Pe masura ce imbatransesc insa, pisicile dorm din ce in ce mai putin.
Important de stiut este ca pisicile dorm mai mult in timpul zilei si raman treze int timpul noptii. Daca acest program nu va multumeste, puteti incerca sa mentineti pisica ocupata in timpul zilei, asigurandu-va astfel ca in timpul noptii va fi atat de obosita incat va adormi.
Daca observati modificari majore in programul de somn al animalutului dumneavoastra, va recomandam sa apelati la un veterinar. Unele boli pot avea ca simptom insomnia.
In cazul in care va enervati ca pisica dumneavoastra doarme prea mult, incercati sa va aduceti aminte ca asa este programata genetic. Pisica doarme atat de mult pentru ca acesta este comportamentul normal pe care il adopta majoritatea pisicilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...