Tot ce trebuie sa stii despre pisici

Alaturi de caini, pisicile se numara printre cele ma indragite animale de companie din lume. Sunt micute, pufoase, le place sa fie alintate si isi rasplatesc stapanii cu un tors care ar incalzi pana si cea mai rece inima.
Greutatea medie a unei pisici variaza de la 3 kilograme pana la 5 kilograme, cu toate ca unele pisici – fara pedigree – pot ajunge sa cantareasca pana la 12 kilograme.
Masculul Ragdoll – cel mai mare dintre pisicile domestice – cantareste aproximativ 6,5 pana la 9 kilograme, in timp ce femelele ating 4,5 pana la 5 kilograme. Pentru a-si mentine obiceiurile carnivore, pisicile au un sistem digestiv foarte simplu – intestinul subtire are de 3 ori lungimea corpului.
Pielea pisicii se regenereaza si combate infectiile foarte repede. Muschi mecanici mici, atasati foliculilor de par ii permit pisicii sa-si zbarleasca tot parul atunci cand simte vreo amenintare.
Coordonare si musculatura
Pisicile se numara printre mamiferele care mananca cea mai multa carne cruda. Creierul lor este mare si foarte bine dezvoltat. Spre deosebire de caini, pisicile merg sau fug miscandu-si deodata intai labutele din partea stanga si apoi labutele din partea dreapta – doar camilele si girafele se pot misca in acest fel.
Corpul pisicilor are o elasticitate extraordinara deoarece vertebrele coloanei vertebrale sunt sustinute de muschi si nu de ligamente, ca si in cazul oamenilor. Avand o constitutie puternica, pisicile sunt animale foarte bine coordonale si pot ateriza aproape intodeauna in picioare cand cad de la inaltimi mai mici de 10 metri.
Dintii
Dintii pisicilor sunt adaptati la 3 functii – taiere (molari), injunghiere (canini) si prindere (canini).Deoarece nu au dinti cu coroana neteda, pisicile nu pot mesteca mancarea, in schimb o fac bucatele. Exceptand caninii si molarii, dintii pisicilor sunt mai mult sau mai putin functionali; majoritatea dintilor ascunsi sub obraji nici macar nu se intalnesc atunci cand gura pisicilor e inchisa. Pisicile au in total 16 dinti in maxilarul superior si 14 dinti in cel inferior. La nastere, pisicile au 24 de dinti, care sunt schimbati la aproximativ 5 luni.
Ghearele
Dupa cum stim, pisicile se pot apara folosindu-si ghearele, care au un mecanism remarcabil de retractare. Acest mecanism este prezent la toate speciile din familia pisicii, mai putin ghepardul. Chiar daca nu sunt terminatii nervoase in gheare, capilarele sunt prezente in interior.
Simturi
Pisicile sunt in general animale nocturne. Retina unui ochi de pisica este facuta foarte sensibila la lumina de un strat de celule care determina ochiul sa devina foarte stralucitor noaptea. Cu toate ca pupilele pisicilor se dilata sau se contracta la fel ca si in cazul oamenilor, in functie de densitatea luminii, acestea nu pot distinge foarte clar culorile.
Simtul mirosului la pisici foarte bine dezvoltat la pisicile adulte joaca un rol crucial in evaluarea mancarii, astfel ca, o pisica ale carei cai nazale sunt infundate poate parea ca si-a pierdut complet apetitul.
Simtul atingerii este foarte acut la pisici. Sprancenele, mustatile si firele de par de pe urechi sunt extrem de sensibile la stimulari cu vibratii. Functiile mustatilor sunt doar partial intelese; cu toate acestea, se stie ca, daca sunt taiate, pisica este temporar incapacitata.
Pisicile mai au si un simt acut al auzului. Urechile lor contin aproape 30 de muschi (comparativ cu 6 la oameni); ca rezultat, pot sa le intoarca mult mai rapid in directia unui sunet decat poate de exemplu sa o faca un caine. Urechile pisicilor, desi receptive unor frecvente ultrasonice de pana la 25.000 de vibratii pe secunda sunt inferioare celor ale cainilor, care inregistreaza 35.000 de vibratii pe secunda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...