Mituri celebre despre pisici


Iubim pisicile. Odată ce le-am primit în căminul nostru, suntem fascinaţi de ele, le îngrijim, le îndrăgim şi le lăsăm să ne domine viaţa în cel mai simpatic mod posibil. Cine nu şi-ar dori ca animăluţul lui de companie să fie imun în faţa pericolelor, să aibă nouă vieţi şi să nu îmbătrânească niciodată? Cu privire la pisici există o grămadă de mituri şi superstiţii, cele mai cunoscute dintre ele fiind:
-pisica neagră care îţi taie calea aduce ghinion
-pisicile au 9 vieti
-pisicile cad întodeauna în picioare.



Partea cu ghinionul poate fi tratată ca o simplă coincidenţă de întâmplări nefericite care au loc odată ce o pisică neagră ţi-a tăiat calea. Nu este însă literă de lege că pisica neagră nu poate fi vazuta şi ca un o purtătoare de noroc: de exemplu, regele Charles I avea o pisică neagră despre care credea că îi poarta noroc, aşa că îşi punea gărzile să o păzească zi şi noapte. Ironia face ca, a doua zi după ce pisica a murit, regele să fie arestat şi condamnat la moarte. Ghinion? Sau coincidenţă?
9 vieţi? Ar fi frumos dacă felinele noastre ar avea 9 şanse să supravieţuiască unor încercari grele. Ce-i drept, s-au întâmplat cazuri care să pună la îndoială convingerea scepticilor: o pisică din Maryborough a supravieţuit după ce a fost împuşcată de 13 ori în cap; o alta pisică din Germania a supravieţuit unui ciclu de spălare într-o maşină de spălat.
Contrar părerii mulţimii, pisicile nu aterizează tot timpul în picioare. Multe pisici se accidentează grav în urma unor căzături de pe acoperişurile caselor, de la balcoane sau de la fereastre. Pisicile nu au frică de înălţime şi de multe ori se avântă sa prindă păsări sau fluturi, iar din cauza asta se întâmplă să cadă. Dacă o pisică suferă o căzătură de la o înalţime mică,  poate să se redreseze şi să aterizeze în picioare. Dacă însă cade de la etajul doi, sau de la o înălţime mai mare, este posibil să sufere rani destul de grave. Chiar dacă pot să se redreseze, picioarele lor nu pot absorbi şocul. Pisicile au un sistem excepţional de coordonare şi echilibru, astfel că pot să-şi orienteze corpul în spatiu în aşa fel încât să aterizeze în picioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...