Hrana uscata vs. hrana umeda


In cele ce urmeaza, trecem in revista principalele diferente dintre hrana uscata si hrana umeda destinata animalelor de companie, fie acestea caini sau pisici, subliniind in acelasi timp avantajele fiecarui tip de hrana in parte.
Hrana uscata are o serie de calitati care nu pot fi negate: costul per portie este mai mic si este, in general, mult mai usor de depozitat. Datorita crochetelor tari, hrana uscata contribuie la igiena dentara a animalelor de companie, asigurand, totodata, si scaune consistente.
Ca dezavantaje, hrana uscata nu are prea multe. De fapt, singurul pericol care pandeste dinspre aceasta ar fi un continut prea mare de gluten provenit din cereale, care nu este benefic animalului pe termen lung. Atat cainii, cat si pisicile, au o dieta preponderent carnivora iar proteinele de origine animala le sunt mult mai potrivite decat cele de natura vegetala.
Hrana umeda contine mai multe proteine si, in acelasi timp, are un procent mai mare de umiditate, care este benefic atat pentru hidratarea animalului, cat si pentru mentinerea sanatatii tractului urinar al acestuia.

Totodata, hrana umeda este mai apreciata de caini si pisici, datorita palatabilitatii ei, si poate fi pastrata mai mult timp decat hrana uscata, daca nu a fost desfacuta. Pe de alta parte, o conserva deschisa are viata scurta, chiar si refrigerata.
Hrana umeda este, in general, acceptata mai usor de animalele tinere, dar si de cele batrane, care beneficiaza, astfel, de umiditatea pe care o contine conserva. Animalele tinere si cele trecute de o anumita varsta prezinta mai mult interes pentru hrana umeda si datorita danturii in crestere sau, la polul opus, problemelor dentare care apar la batranete.
Pana la urma, nu avem de-a face cu o lupta intre cele doua tipuri de hrana. Meniul zilnic al unui caine sau al unei pisici poate include atat hrana uscata, cat si hrana umeda, si poate cea mai buna varianta ramane, pana la urma, o dieta mixta, la care mai putem adauga, din cand in cand, si anumite suplimente nutritive (delicii).
Sa facem, insa, si o diferenta intre caini si pisici. Daca primii pot trai si cu o dieta omnivora, fiind obisnuiti si cu hrana de origine vegetala, pisicile sunt in totalitate animale carnivore, obisnuite sa obtina apa din carne, iar o dieta bazata exclusiv pe hrana uscata le poate deshidrata. De aceea, 
Indiferent, insa, de animalul pe care il aveti si de tipul de hrana cu care il hraniti – umeda, uscata sau un regim mixt, recomandarea noastra este sa cautati in pet shop, intotdeauna, o hrana de calitate din segmentul super premium, care le poate oferi acestora un maxim de nutrienti si care poate avea grija de eventualele nevoi speciale pe care cainii sau pisicile le au la un moment dat.
Nu uitati ca o hrana super premium nu contine, de obicei, arome artificiale, conservanti, derivate din carne sau de origine vegetala, fiind preparata mai mereu din ingrediente naturale, alese cu grija de producator. Chiar daca pretul unei hrane super premium este putin mai mare, raportat la cel al hranei economice, acesta este perfect justificat de o sanatate mai buna a animalului dumneavoastra de companie si de mai putine vizite la veterinar.
Si daca tot am vorbit despre hrana, in incheiere, le uram tuturor prietenilor nostri patrupezi, pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...