Lectia de imblanzit


Îţi doreai un ghemotoc prietenos de blană, dar ai primit în schimb o pisică stresată şi temătoare? Iata cum s-o faci mai prietenoasă.

La pet-shop sau în casa de unde-ai luat-o, pisica părea blândă şi fericită. Odată ajunsă în casa ta, ea s-a ascuns sub pat sau după dulap, de unde nu iese decât noaptea, pentru o masă rapidă şi nevoi fiziologice. Oare de ce e nefericită?  Ai greşit tu? Sau ţi-ai luat o pisică „greşită“? Fii liniştită, nu trebuie să returnezi pisica. Există câteva metode care te vor ajuta să-i schimbi comportamentul temător. Pregăteşte-i, chiar dinainte de a o aduce acasă, un „sanctuar“: o cameră pe care o foloseşti rar, un raft mai ascuns, un coş încăpător. Imediat ce ai adus-o, prezintă-i locul ei. Ai grijă ca mâncarea, apa şi litiera să fie în apropiere. Lasă pisica să exploreze totul, în ritmul ei. În niciun caz nu-i interzice cu brutalitate accesul în locurile în care chiar nu-ţi doreşti să intre (cămara, camera bebeluşului sau raftul cu haine de mătase). Petrece timp zilnic cu animăluţul tău fie în camera-sanctuar, fie într-alt loc liniştit. Mângâi-o, alint-o, strânge-o la piept, înveleşte-o într-o păturică. Chiar dacă la început se va opune, cu timpul va asocia atingerile tale cu o stare de siguranţă şi va accepta să se cuibărească în braţele tale şi să toarcă. Iar dacă ai de gând să aduci alte animale în casă, lasă să treacă suficient timp, ca să se obişnuiască în noua locuinţă.


«Mituieşte-o» cu ceva bun

O gustare apetisantă înfrânge teama sau agresivitatea oricărui animal de companie!
Fă din servirea mesei un mic spectacol: deschide conserva cu zgomot, zdrăngăne nişte tacâmuri şi strigă pisica pe nume. Dacă nu are curaj să vină lângă tine, aşază-i mâncarea în apropiere şi depărtează-te tu, ca să-i permiţi să mănânce „fără noduri“. După ce s-a obişnuit să vină la masă, răsfaţ-o ocazional cu câte o delicatesă. Ocazia se poate transforma într-un obicei...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...