6 sfaturi pentru taierea ghearelor pisicii

colaj unghii

    Pentru procesul de scurtare a ghearelor pisicii multi stapani apeleaza la personal calificat cum ar fi medicul veterinar sau cei care se ocupa exclusiv de toaletaj felin. Dar daca ne gandim ca pentru pisicuta noastra transportul pana la locul faptei este un mare stres, ar fi mai bine sa invatam chiar noi cum sa facem acest lucru de igiena elementara chiar acasa micutului nostru companion.
    Sisalul, alte portiuni din canapea sau jucariile speciale pentru tocitul gherutelor nu ofera o limitare a lungimii normale a acestora. De aceea trebuie sa intervenim chiar noi. Inchipuie-ti ca in casa ta pisica nu are obiecte precum trunchiuri de copaci ce sunt extrem de dure si ideale pentru tocirea ghearelor, iar acest lucru poate sa te afecteze direct in simpla noastra joaca din fiecare seara cu ghemotocul tau blanos.
    O alta problema este mitul creat in mintea noastra ca le-ar durea foarte tare cand le scurtam ghearele sau ca acest process nu este necesar. Contrazic total acest mit. Din cauza gherelor foarte lungi, acestea se pot rupe in mod necontrolat si pot crea sangerari ce duc la infectii grave si dureri cumplite. De asemenea, gherele laterale de la labutele anterioare cresc atata de mult incat pot intra in picior si sa provoace diconfort total la fiecare miscare a labutei.
    Spre deosebire de unghiile noastre, gheara pisicii are o forma fusiforma, extrem de taioasa, dar in acelasi timp foarte sensibila. Acest fapt se datoreaza pulpei unghiei, ce la lumina puternica si privita din profil se delimiteaza ca fiind o portiune de culoare roz. Aceasta pulpa este intens vascularizata si sensibila si se poate asemana cu radacina unui molar din cavitatea noastra bucala.

1.Cum ne dam seama ca ghearele pisicutei noastre sunt prea lungi? Daca observati ca se agata mai tot timpul in haine, mocheta, covoare, jucariile cu care se joaca sau in timp ce si le ascute pe sisal.

2.Operatiunea de taiere a unghiilor nu trebuie sa para a fi o lupta intre stapan si animal, unul incercand sa taie ghearele, altul incercand sa scape. Cumparati un cleste special pentru scurtarea ghearelor pisicii si o solutie pe baza de nitrat de argint de la farmaciile veterinare. Clestele il veti cumpara pentru o viata, deoarece de obicei este fabricat din metal inoxidabil. 
    Exista 3 tipuri de clesti cu care se pot scurta ghearele pisicii: cel sub forma de ghilotina, cel sub forma de foarfeca sau cel sub forma de unghiera. Clestele se va tine intotdeauna in mana cu cea mai mare dexteritate pentru ca urmeaza sa se faca o operatie de finete. Nitratul de argint se va aplica doar pe varful unghiei care a fost taiata prea adanc din greseala. Aceasta solutie impiedica sangerarea abundenta si va curata zona respectiva de impuritati. Luati cateva betisoare pentru igiena auriculara si imuiati-le in aceasta solutie.

3.Luati pisica in brate si incercati sa o mangaiati pe burtica si sa o calmati. Pregatiti-va clestele si luati fiecare labuta in parte si apasati-o usor pana ce ghearele vor iesi la iveala. Taiati-le una cate una. Pisica poate simti un discomfort prin apasarea labutei, de aceea trebuie sa i se acorde o perioada de cateva secunde pentru a se reface.

4.Mai bine taiati putin si des(o data pe saptamana) decat rar si mult. Indicat este ca sa nu taiati decat un pic din varf si sa va departati vizibil de varful pulpei unghiei. De asemenea taind saptamanal unghiile puteti observa mai rapid alte probleme care pot aparea la nivelul picioarelor pisicii tale.

5.Unele pisici nu sunt obisnuite sa li se taie unghiile de aceea aceasta operatiune trebuie sa fie facuta cu grija pentru a nu crea durere si pentru ca pisica sa nu asimileze acest process cu un moment neplacut. Incercati sa taiati cate o unghie o data la 15-30 de minute… asa ca ar putea sa va fure toata ziua. Dar in maxim 2 luni pisica se va obisnui si puteti efectua procesul in mai putin de 5 minute!

6.Unghia se va taia la 45 de grade urmarind linia pe care o descrie unghia in forma ei initiala. Nu taiati unghia drept sau in alta pozitie, pentru a nu complica refacerea si cresterea corecta a ghearei.

Astfel economisiti timp si bani, evitati stresul pisicutei si prin aceasta activitate de toaletare va veti apropia din ce in ce mai mult de ea, iar animalul la randul sau va va fi recunoscator pentru ca va pasa de el si il ajutati sa fie mai sanatos si mai curat.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...